Scroll Top

Jesenja ishrana I namirnice

unnamed

Bilo da ste profesionalni sportista, ili samo rekreativac, jesen oznacava početak određenog broja odluka. Među njima jeste i prelazak na unapređenu ishranu koju obeležavaju sezonske namirnice na jesenjoj trpezi.

KOJU HRANU BOGATU VITAMINIMA BI TREBALO DA KONZUMIRATE TOKOM OVOG GODIŠNJEG DOBA:

Čar jeseni je u tome što na raspolaganju imate veliki broj zdravih namirnica sa kojima možete praviti dosta ukusnih, a istovremeno hranljivih obroka. Želim da Vam predočim šta je ono što zaista treba našem organizmu da bi u toku jeseni zadržalo svoj prirodni imunitet, ostao snažan i zdrav. Pođimo od sledećih vitamina koje bih preporučila kako bi se što bolje naoružali protiv hladnih dana.

VITAMIN D

Ovo je vitamin koji je ključan u tome da održi vaš imuni sistem pod kontrolom, odnosno da ostane jak tokom perioda gripa i prehlada. Vitamin D je našem organizmu takodje potreban za regulisanje nivoa energije, da očuva srce, i potpomogne jačanje kostiju. Vitamin D se proizvodi u organizmu pod uticajem direktnih sunčevih zraka, koji se uglavnom vezuju za letnji period. Nivo vitamina D možemo povećati ishranom. Najviše ga ima u žumancetu, puterima, mleku i klicama.

BELI LUK

Ovo je jedan od najpoznatijih narodnih lekova. Takodje ga zovu i prirodni antibiotik. Beli luk zaista jeste vrlo koristan u očuvanju zdravlja i imuno sistema. Pomaže organizmu da se bori protiv virusa i gripa. Unosi se isključivo kroz ishranu, iako ga mnogi izbegavaju zbog specifičnog mirisa. Postoji zamena za beli luk kao što su kapsule ili tablete.

RIBLjE ULjE

Riblje ulje daje podsticaj na vaš kardiovaskularni sistem i održava pokretljivost zglobova i gustinu kostiju. Takođe pomaže poboljšanju nivoa energije koja nam je preko potrebna u danima kada je hladno i često smo fizički neaktivni. Riblje ulje takođe pomaže u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi i hormonskog balansa u organizmu.

OMEGA3

Omega3 sprečava mnogobrojne bolesti kao što su ateroskleroza, infarkt, rak, bolesti bubrega i debelog creva. Najveću dobrobit donosi krvnim sudovima i srcu. Takođe Omega3 masne kiseline su veoma važne za zdravlje jer utiču na imunitet i fizičku snagu,što će nam svakao dobro doću i borbi protiv virusa. Tokom hladnih dana većina nas ima problema sa cirkulacijom, i to najbolje možemo opisati ako kažemo da su nam non stop hladna stopala i šake. Ruke i noge su najdalje od srca i zbog toga krv tu najsporije stiže. Uzimajući Omega3 masne kiseline automatski podstičemo rad srca i cirkulaciju. Najviše ih ima u morskim plodovima, ribi, koštunjavom voću, mahunarkama i zelenom povrću.

KAMILICA

Osim što će nam u hladnim danima prijati da popijeo čaj od kamilice, ova biljka ima blagotvorno dejstvo na naš organizam. Kao posledica stresa i nervoze,što je česta pojava danas, može doći do pada imuno sistema. Kamilica ima umirujuće dejstvo,jer neke njene sastojke naši receptori prepoznaju kao prirodni lek za stres. Takodje kamilica ima protivupalno dejstvo i veoma je dobar antioksidans.

VITAMIN C

Vrlo je koristan I tokom cele godina, ali ono što je zanimljivo je da vitamin C osim što je snažan antioksidans i pomaže pri očuvanju imuno sistema, takodje pospešuje hidriranost i zdravlje naše kože. U toku jesenjih meseci i hladnog perioda, naša koža se dodatno isušuje od vetra i suvog vazduha u prostorijama koje su zagrejane. Vitamin C joj pomaže da ostane zdrava, hidrirana i čuva prirodnu elastičnost kože. Unosi se takodje ishranom i kroz napitke od citrusa.

Još neke zdrave namirnice koje preporučujem:

#1 CIMET – Prepun je mangana, vlakana, kalcijuma i gvožđa, što ga čini savršenim začinom za vaše obroke. Smanjuje nivo šećera u krvi, poboljšava insulinsku osetljivost, ubrzava metabolizam i na prirodan način suzbija apetit. Moja preporuka je da se jede uz ovsene pahuljice, uz jogurt, ili probajte palačinke sa jabukom I cimetom.

#2 MANDARINE – Svakako najpopulanije voće tokom jesenjih dana. Prepune su antioksinadima koje ne samo da vam mogu pomoći da smršate, već i da poboljšate svoj imuni sistem. Sadržeći manje od 50 kalorija po voćki, mandarine uspešno uslišuju potrebu za slatkišima i smanjuju apetit.

#3 NAR – Efikasno se bori protiv bolesti srca, visokog krvnog pritiska, upala i nekih kancera, uključujući i rak prostate. Sadrži vitamine A, C, E i B5, minerale (kalijum i gvožđe) i brojne antioksidante (posebno bitan – tanin). Od njega se mogu praviti sokovi, sirupi i razni dezerti, ali ukoliko želite da ga koristite za mršavljenje najbolje je da ga jedete.

Leave a comment

Instagram