Scroll Top

600-calories-a-day-weight-loss-with-how-many-calories-should-i-eat-a-day-to-lose-weight-and-how-many-calories-to-lose-weight-1200x702px-with-600-calories-a-day-weight-loss

ŠTA JE KALORIJSKI DEFICIT?

Kalorijski deficit je pojam koji označava da je energetska vrednost hrane koja se konzumira manja od energije koju potrošite, što rezultira mršavljenjem. Ako sprovodite plan mršavljenja kalorijskim deficitom, morate biti veoma pažljivi, da Vas ne bi zadesile nepredviđene zdravstvene poteskoće.
Za kalorijski deficit važno je ono što pojedete, ali i ono što potrošite. Ako deficit nije veliki, mršavljenje je sporo i obrnuto. Što je 
veći kalorijski deficit, potencijalna opasnost za zdravlje se uvećava, pa se tu ne smete osloniti na sopstveni osećaj, već obavezno konsultujte lekara ili nutricionistu.
Vrlo je važno da shvatite da kalorijski deficit svakako nije gladovanje, ali jeste smanjeni energetski unos usled kog kao rezultat nastaje redukcija telesne mase.

KAKO PRAVILNO ODREDITI KALORIJSKI DEFICIT?

Pravilno određen kalorijski deficit je od suštinske važnosti. Uvek se vodite zdravim navikama, Vaš cilj treba da bude zdraviji život, ne samo gubitak masnih naslaga. To se postiže time što povećate dnevne aktivnosti, odlazak u teretanu, na trčanje i slično, ne samo manji unos kalorija.

Za većinu unošenje hrane u vrednosti ispod 1500 kalorija može biti veoma štetno po zdravlje. Ako niste sigurni koliki minimalni broj kalorija smete uneti u organizam, a imate preko 96 kg, primenite jednostavnu formulu: pomnožite vašu telesnu masu sa 15,5 . Dakle, ako imate 105 kg onda je:

Minimalni kalorijski unos = 105 x  15,5 = 1627 kalorija

Ako imate manje od 96 kg, onda ne primenjujete tu formulu, već je minimalni unos kalorija uvek 1500, dakle, ne ide se ispod te vrednosti. Kada napravite kalorijski deficit od 7700 kalorija onda ćete se rešiti jednog kilograma masnih naslaga. Gubljenje do 1.140 grama (1,14 kg) nedeljno je zdravo mršavljenje, sve preko toga može biti opasno po zdravlje.

Ako želite na svoju ruku to uraditi, kucajte u pretraživaču “TDEE calculator”.
Popunite sve tražene podatke, izaći će Vam proseč
na potrošnja u toku dana.
Kao i uvek, ne verujte svemu na prvi pogled.
Vrednost koju ste dobili testirajte.
Unosite taj broj kalorija u toku jedne nedelje i proveravajte svoju kilažu.
Ako se ona ne menja, imate Vaš prosek dnevne potrošnje.
Ako ipak gubite na kilogramima, to znač
i da ste potcenili svoju potrošnju, i da Vam je potrebna veća količina energije.
Ako dobijate na kilazi, to znači da ste precenili svoju potrošnju, pa je Vašem telu potrebna manja količ
ina energije, iliti kalorija.

PRIMER KALORIJSKOG DEFICITA

Primer kalorijskog deficita je sledeći: ako pojedete hranu u ekvivalentu od 1800 kalorija na dan, a sagorite raznim aktivnostima 2100 kalorija na dan, onda ste u kalorijskom deficitu od 300 kalorija na dan. Naučna istraživanja su potvrdila da je mršavljenje putem kalorijskog deficita uz povećanu fizičku aktivnost mnogo zdravije od nekih dijeta bez sportske aktivnosti.

Gojili ste se godinama, pažljivo, planski, jeli pažljivo šta god je palo pod ruku.
Sada želite da smršate? Strpljenje, ljudi. Isto sve pažljivo, planski, samo u suprotnom smeru. Nema mnogo razlike.

Vremena je trebalo da naslage nastanu, vremena treba da naslage nestanu, prosto je.

Leave a comment

Instagram