Scroll Top

image2

U mom trećem blogu bavim se problematikom prednjih ukrštenih ligamenata kolena. Saznajte kako funkcionišu ligamenti kolena, zašto i kako dolazi do povrede, kako se možete pripremiti pred sportske aktivnosti, a ukoliko je došlo do rupture ligamenta kako izgleda postoperativni proces i oporavak.

Koleno je jedan od najkompleksinijih zglobova u ljudskom telu i zbog svoje specifičnosti često je izložen povredama. Koleno pri uspravnom stavu nosi oko 70% telesne težine a pri savijenim nogama čak 90% naše težine.

Zglob kolena čine tri kosti – butne, potkolene i čašice (femura, tibije i patele). Pored toga između potkolene i butne kosti nalaze se dva jastučića – meniskusi, i dva ukrštena ligamenta.

Uzroci bola u kolenu mogu biti različiti. Najčešće su to zapaljenski procesi, degenerativni procesi, povrede, statičke deformacije . Ove bolove imaju i meteoropate, kao i mladi nekada pri naglom rastu. U postavljanju dijagnoze veoma je važna anamneza, pregled reumatologa koji utvrdjuje prisustvo otoka, lokalnog crvenila, bola, lokalno povećane temperature kolena kao i obim pokreta.

Stručni naziv za prednje ukrštene ligamente je ACL (Anterior Cruciate Ligament).

Prednji ukršteni ligamenti predstavljaju sklop više malih ligamenata unutar kapsule kolena i služe da spajaju butnu kost (femur) i cevanicu (tibiu). Funkcija prednjeg ukrštenog ligamenta jeste prvenstveno da daje stabilnost, kao i da kontroliše savijanje potkolenice odnosno kolena.

Povreda ovih ligamenata se najčešće javlja kao istegnuće, ali u dosta slučajeva i kao parcijalna ili totalna ruptura odnosno pucanje ligamenata.

Iz godine u godinu sve je veći procenat povreda prednjih ukrštenih ligamenata kod profesionalnih sportista, jer su izazovi koji se stavljaju pred njih sve veći i veći, a da pre aktivnosti nemaju adekvatnu pripremu, a takođe i oporavak nakon napornih treninga.

Prva teorija zašto nastaju povrede prednjih ukrštenih ligamenata zagovarala je da do povrede dolazi isključivo zbog slabosti prednje lože, odnosno mišića kvadricepsa. Međutim, dokazano je da je neophodna sinergija zadnje i prednje lože, tako da veliki udeo u povređivanju ima slaba zadnja loža.

Leave a comment

Instagram